Ädelostcheesecake med fikon

1
2
3
4
5
5 röster

Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

INGREDIENSER:
  • Botten
  • 7 st digestivekex
  • 14 st pepparkakor
  • 1 msk strösocker
  • 45 gram smör

  • Fyllning
  • 3.5 blad gelatin
  • 175 gram Fjällbrynt ädelost (1 tub)
  • 200 gram färskost (Philadelphia ost)
  • 2 st äggulor
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde

  • Till garnering
  • 6 st fikon, färska
  • 1 dl valnötter
GÖR SÅ HÄR:

Botten
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa digestivekex och pepparkakor till smulor. Tillsätt sockret och mixa hastigt.

3. Smält smöret och tillsätt det i smulblandningen.

4. Klipp ut ett runt bakplåtspapper, lika stort som botten på en springform, ca 24 cm i diameter.

5. Placera pappret i botten av formen och lägg i smulblandningen. Platta till med baksidan av en sked till ett jämnt lager.

6. Grädda botten i 10 minuter och låt svalna.

Fyllning
1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5-10 minuter.

2. Mixa under tiden ihop ädelost och färskost i en matberedare eller med elvisp.

3. Lyft gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält därefter ner gelatinet i en kastrull. Vispa ner ädelostsmeten i gelatinet.

4. Vispa äggulor och socker tills det är ljust och pösigt, samt lättvispa grädden.

6. Vänd eller vispa hastigt ihop ädelostsmeten, äggvispet och grädden i en stor skål. Häll upp allt i formen, på den förgräddade botten, och ställ in i kylen i minst 6-8 timmar.

7. Garnera chesesecaken med fikon uppskurna i klyftor och strö över grovhackade valnötter. Skär upp i bitar med en vass kniv. Tips! Det är gott att ringla på lite flytande honung.