Ädelostcheesecake med fikon
Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.
- MÄNGD:
12 Portioner
Botten
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa digestivekex och pepparkakor till smulor. Tillsätt sockret och mixa hastigt.
3. Smält smöret och tillsätt det i smulblandningen.
4. Klipp ut ett runt bakplåtspapper, lika stort som botten på en springform, ca 24 cm i diameter.
5. Placera pappret i botten av formen och lägg i smulblandningen. Platta till med baksidan av en sked till ett jämnt lager.
6. Grädda botten i 10 minuter och låt svalna.
Fyllning
1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5-10 minuter.
2. Mixa under tiden ihop ädelost och färskost i en matberedare eller med elvisp.
3. Lyft gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält därefter ner gelatinet i en kastrull. Vispa ner ädelostsmeten i gelatinet.
4. Vispa äggulor och socker tills det är ljust och pösigt, samt lättvispa grädden.
6. Vänd eller vispa hastigt ihop ädelostsmeten, äggvispet och grädden i en stor skål. Häll upp allt i formen, på den förgräddade botten, och ställ in i kylen i minst 6-8 timmar.
7. Garnera chesesecaken med fikon uppskurna i klyftor och strö över grovhackade valnötter. Skär upp i bitar med en vass kniv. Tips! Det är gott att ringla på lite flytande honung.