Teriyakilax på Fjällbrynts vis

I det här spännande smakmötet mellan Japan och Jämtland, uppnås en perfekt balans mellan umami, sötma och sälta.

I den klassiska japanska teriykisåsen passar Messmöret med sin egen sötsalta karaktär alldeles utmärkt.

Recept av Caroline i köket

MÄNGD: 4 Portioner

INGREDIENSER:
GÖR SÅ HÄR:

 

Teriyakilax

  1. Rör ut messmöret i sojan. Blanda i resten ingredienserna till såsen.
  2. Torka av laxen. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd laxen runt om i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna, helst teflon. Stek laxen runt om. Börja med skinnsidan, så att det blir krispigt och får fin färg.
  4. Strax innan laxen är färdig ska den lyftas ur pannan. Varmhåll laxen, t ex under folie.
  5. Tillsätt saken i pannan och låt den nästan koka in. Häll i såsen och koka ihop utan lock några minuter, tills ungefär hälften återstår.
  6. Lägg tillbaka laxen. Ös laxen regelbundet med såsen. Låt puttra någon minut, laxen är klar när den har en innertemperatur på 48 grader.
  7. Lägg upp och ringla över lite av såsen, servera resten till. Strö på sesamfrö och salladslök. Garnera med rödbetsgroddar och krasse.
  8. Servera med ris, picklad gurka och kimchi.

 

Picklad gurka

  1. Skiva gurkan tunt med osthyvel. Lägg den i en skål. Strö över saltet och blanda om. Lägg på ett fat och tyngd över. Låt stå 30 minuter.
  2. Blanda en lag av risvinäger, vatten och socker. Rör tills sockret löser sig.
  3. Slå lagen över gurkan. Låt stå i kylen minst någon timme före servering.
  4. Lägg upp och strö över sesamfrön.