Tillverkning

Mjukost är så himla gott, för det är precis som hård ost, fast mjuk.

På löpande band rullar jättestora hårdostar in till oss. Helt vanlig svensk hårdost, inga konstigheter och jättegott! Vi mal osten till småbitar och blandar med kryddor, smältsalter och tillsatser som till exempel räkor eller skinka beroende på vilken smak osten ska ha. Smältsalterna behövs för att osten inte ska bli trådig när den smälter. Så som det blir när ost smälter på pizza. Det är ju visserligen jättegott, men det skulle inte gå att få ut en härlig klick på mackan då.

Osten hettas sedan upp i mycket hög temperatur. Det är tack vare upphettningen som vi inte behöver tillsätta några konserveringsmedel. Det känns bra, tycker vi.

Därefter kyler vi ner osten en aning, rör om och kollar så att den har rätt konsistens. Viktigt! Den får inte vara för hård och inte för lös. Vi fyller upp tuber och askar på direkten och kyler sedan ner dem. Sen körs osten ut till hela hungriga Sverige.

 

Sedan har vi ju också vår högst delikata Messmör!

Ingen vet när messmör började tillverkas. I vår värld har det ju alltid funnits, ända sedan hösten 1939. Då började kokkärlen gå heta med mese hos Jämtlands mejeriförening i Undersåker och Hammarstrand. Tidpunkten kunde ha varit bättre eftersom det då pågående andra världskriget medförde ransoneringar och problem med transporter.

Men trots besvärligheterna ökade mjölkleveranserna och produktionen. Tillverkningen av messmör steg kraftigt, eftersom all vassle tillvaratogs och det var inga större problem att bli av med produkten. Det gick helt enkelt åt som messmör i solsken.

År 1939 beslöt man att samla Jämtlands mejeriförenings messmör under det gemensamma namnet Fjällbrynt. Än idag tillverkas messmör av Fjällbrynt som ägs av Foodmark AB.

Messmör är inte bara gott. Det innehåller också järn och kalcium och har ett högt proteininnehåll. Inte så konstigt att det har överlevt så länge. För mycket har hänt sedan hösten 1939, men en sak är säker: den speciella smaken kommer alltid finnas kvar.