Om oss

Här har ni oss

Fjällbrynt är ett av Sveriges äldsta livsmedelsvarumärken som skapades av kärlek till svenska råvaror och smaker. Vi har från början haft en känsla för det goda, en känsla som finns kvar än idag. Vi gillar att gå till jobbet varje dag och känner stolthet över att göra världens godaste pålägg. Många i fabriken har jobbat här de senaste femton, tjugo eller till och med trettio åren. Varför? För att vi har blivit lite som en familj. Och bästa löneförmånen är ju förresten att kunna ta en tub helt ny mjukost direkt från bandet.

Alltihop började för en väldans massa år sedan. 1939 närmare bestämt. Flera mejerier i Härjedalen och Jämtland gick ihop till en egen förening, Jämtlands Mejeriförening. De samlade sig under ett gemensamt namn, Fjällbrynt. 1941 köpte de en smältostfabrik tillsammans och hade storslagna planer för att skapa en effektivare tillverkning för att förse Sverige med riktigt goda pålägg. De köpte en tomt i Östersund, där de skulle bygga ett gemensamt och sprillans nytt mejeri. Bra idé! Men de fick inte bygglov, det var kärvt i Sverige på den tiden, med tanke på att kriget rasade utanför gränserna och allt. Så det dröjde ända till 1949 innan de fick igenom bygglovet för en smältostfabrik. Klurigt det där. Inte förr än 1954 fick de igenom bygglov för mejeribyggnaden. De byggde och byggde tills mejeriet stod klart. Häpp! Det ligger kvar på samma plats idag, även om staden runt omkring har växt. Här tillverkas mjukosten och messmöret.

Foodmark AB

Fjällbrynt tillhör Foodmark AB som är en utav Sveriges ledande livsmedelsproducenter. Med varumärkena Rydbergs, Lohmanders, Fjällbrynt, Delikatessfabriken, Jensen’s, K-Salat och Mills producerar och marknadsför Foodmark flera av Sveriges mest kända och älskade livsmedel inom kategorierna sallader, såser, dressingar, samt messmör och mjukost.

Foodmark omsätter cirka 700 miljoner kronor och har 220 anställda. Företaget ingår i den norska koncernen Agra AS som leds och styrs av familjen Heje. Agras totala omsättning uppgår till 3,8 miljarder kronor fördelat på de operativa företagen Mills DA, Stryhn’s AS samt Foodmark AB.

Klicka här för att läsa mer om Foodmark.