Historia
Fjällbrynt har sina rötter i de norrländska fäbodarna. Där brukade man koka messmöret på somrarna i stora kopparkittlar över öppen eld, samtidigt som man rörde med en stor träslev så inte meskoket skulle bränna fast. Ända sedan starten 1939 har Fjällbrynt haft naturen som ledstjärna.
Allt började, som så mycket gott här i världen, med ett samarbete. Flera mejerier i Härjedalen och Jämtland gick ihop i Jämtlands Mejeriförening, och började skapa goda smakupplevelser tillsammans under varumärket Fjällbrynt.
EN GOD START
Messmör och mesost hörde till det ursprungliga Fjällbryntsortimentet. Pålägg som tidigare haft svårt att nå resten av landet från de små bymejerierna gjorde nu snabbt succé, och snart stod Fjällbrynts solgula förpackningar på matborden Sverige runt.
PÅLÄGG I TIDEN
Messmöret har behållit sin starka position som ett av Sveriges mest älskade pålägg, och som smaksättare i viltsåser och bakverk. Mesosten gick till historien 2016. År 2010 var det så dags för ännu en stor påläggsfavorit att göra entré: Mjukost! Bredbart, inga konstigheter och riktigt, riktigt välsmakande. Naturligt gott på mackan, helt enkelt. Under 2019 fick förpackningarna en ny tydlig design och recepten uppdaterades – och självklart innehåller mjukosten fortfarande endast svensk ost!
I GOTT SÄLLSKAP I HANINGE
Sedan 2010 är Fjällbrynt i gott sällskap i den stora Foodmark-familjen med mat-syskon som Rydbergs, Lohmanders, Delikatessfabriken, Jensen’s, K-Salat och Mills. Hösten 2015 avslutades hyreskontraktet för vår tillverkningsanläggning i Östersund. Ur motgångar föds ofta nytänkande, och sedan hösten 2018 gör vi både messmör och mjukost i en helt ny anläggning i skärgårdskommunen Haninge. Det jämtländska arvet har vi tagit med oss, och den samordnade produktionsplatsen för hela Foodmarkfamiljen ger nya hållbara och långsiktiga möjligheter. Allt för att kunna fortsätta ge dig bland det bästa som finns: Naturligt gott på mackan.