Fjällbrynt logo
  • Start
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
    • Vår historia
    • Nyheter
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Frågor och svar
Navigation
Fjällbrynt ∕ Tävlingar

Tävlingar

Vinnare

“Tävla med ditt bästa messmörsrecept!”

Gå in och tävla med ditt bästa messmörsrecept och vinn fina priser! Nedan presenteras de lyckliga vinnarna:

Tjugoandra omgångens vinnare:

Annika Nilsson

Messmörsglass
4 – 5 portioner

4 äggulor
1 1/2 dl socker
4 dl vispgrädde
300 g messmör
1 msk Pommac

Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa därefter grädden fluffig och rör sedan ned messmöret och Pommacen i äggsmeten. När det är hyfsat blandat vänder du försiktigt ner grädden i blandningen. Obs! vispa ej! Du vill behålla så mycket luft som möjligt i glassmeten. Sedan är det dags att frysa glassen antingen i glassmaskin eller så fryser du in glassen portionsform eller i flera portionsformar.

Tjugoförsta omgångens vinnare:

Josefin Svensson

(Lakto)Vegetarisk viltpaj med messmör
4 portioner

1. Koka 1 kg potatis. Mosa sedan med 1 dl tjock grädde och 2 msk smör.
2. Stek 1 gul lök och 400 gram sojafärs i 2 msk smör. Salta och peppra.
Blanda i 5 krossade enbär och 200 gram messmör.
3. Smörj en rund ungsform och lägg i färsen i botten. Lägg sedan på moset. Strö på 100 g gratängost.
4. Grädda i 20 min i 225 grader.

Tjugonde omgångens vinnare:

Kjell Aronsson

Pannkakstårta med grädd- och messmörsfyllning

2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör

FYLLNING:

3 dl sylt, mos eller bär med socker
3 dl grädde
1 dl messmör

GARNERING:

bär och/eller frukt
grovt hackad choklad

Vispa ihop pannkakssmeten och grädda tunna pannkakor. Låt dem kallna med bakplåts- eller smörpapper mellan så att de lätt kan skiljas åt. Vispa grädden, tillsätt sedan messmöret.
Lägg ett lager grädd- och messmörsblandning mellan varje eller varannan pannkaka tillsammans med sylt, mos eller bär. Ett lager grädd- och messmörsblandning lägges överst på tårtan. Garnera med bär och/eller frukt och grovt hackad choklad.

Servera genast.

Nittonde omgångens vinnare:

Frida Stelius

Jag vill dela med mig av ett riktigt somrigt messmörsrecept: Marinad till grillen!

0.5 dl olivolja
1 msk  soja
0.5 dl messmör

Blanda alla ingredienser och låt köttet ligga i marinaden minst en timme. Superenkelt och supergott!

Sedan har jag fler tips på hur man kan använda messmör. Jag brukar ta en klick messmör, värma den i micron så att den smälter och sedan hälla det över det jag äter. Den smälta messmören häller jag på allt mellan glass, kvarg, kyckling och köttet som kommer från grillen (om jag inte använt messmör i marinaden)! Även gino brukar jag göra med messmör i stället för choklad och jag brukar ha en klick messmör i havregrynsgröten och låta den smälta. Ett sommartips är att plocka färska hallon och jordgubbar och doppa dem i messmör – SUPERGOTT! Som ni märker älskar jag messmör och gillar att blanda in det med allt i mitt liv. I mina 24 år har jag konsumerat otaliga kilon med messmör och om jag skulle flytta utomlands är messmörstuber något som jag skulle behöva en egen resväska till.

Artonde omgångens vinnare:

Johan Hamberg

Vittvinsås som passar all fisk, gärna med pressad potatis.
Morot 1
Gullök 1
Purjo 1
Fiskfond
Dill 1 kruka
Vittvin 2,5
Grädde 5 dl
Mjölk 1 dl
Salt
Peppar
Messmör 3 msk
Champagne vinäger 1tsk
Fräs rotsaker/lök i smör tills den fått färg, hacka ner hela krukan dill, häll på vin. Koka 5 min. Därefter häll ner fiskfond och grädde. Koka i 20 min. Sila slät.
Smaksätt med messmör och vinäger. Salta peppra, voilà!

Sjuttonde omgångens vinnare:

Berit Kempe

Fjällbrynt Lax

4 laxbitar Salta laxen
5dl matlagningsgrädde
1 tub messmör
1 msk majsenamjöl

Lägg laxen i en ugnssäker form , salta Blanda messmör och grädde med majsenamjöl. Häll över blandningen över laxen och in i ugn ca 20 -30 min på 200 grader. Jättegott. Kallar den fjällbrynt lax. Serveras med kokt potatis och grönsallad.

Sextonde omgångens vinnare:

Peter Johansson

Ett enkelt men smarrigt recept på lyxig macka som lite snyggt dekorerad duger som förrätt, eller i miniformat funkar som tilltugg till fördrink eller varför inte i rejäl storlek som lunch eller ”smørrebrø”. Mängder i receptet är helt enkelt efter behov.

Fräs bacon knaprigt och håll det varmt/ljummet.
Rosta ett gott ljust surdegsbröd lite lätt i panna eller brödrost, gärna ett med lite skorpa på.
Bre på ordentligt med messmör på varje skiva.
Strimla färsk purjolök tunt.
På med knaprigt bacon på messmöret och sedan lite purjolök på det, avsluta med lite nymald svartpeppar.Klart. Ät. Gott! Gör om.

Femtonde omgångens vinnare:
Selin Safer

Viltpizzan

Gör en pizzadeg (ett nyp jäst, salt, vatten och mjöl) och låt jäsa. Hacka och strimla en lök och börja stek. När löken ser halvfärdig ut tar du av den från plattan. Blanda 150g messmör, 1 dl rödvin och 100g färskost i en kastrull och koka upp. Låt sjuda tills det blivit en tjock kräm. Forma degen, bre på krämen och toppa med rå hjortfärs och den halvfärdiga löken. Kör in pizzan (helst på en varm pizzasten) högst upp i ugnen med grillfunktionen och högsta värmen. Vrid gärna på pizzan 1-2 gånger och grädda den tills kanterna fått lite färg. Njutes av med en fräsch råkostsallad.

Fjortonde omgångens vinnare:
Simon Fröjmark

Recept på Pasta Messmörino á la Skäggis:
En söt och krämig messmörssås med valbara proteiner och mumsig färskpasta.
Per portion
75-100 g Kyckling, bacon eller sojabitar (om man är lakto-vegetarian).
Stekes och blandas i pannan med:
1,5 dl Grädde (eller mjölk)
2 msk MESSMÖR (eller mer efter smak)
Ev 1 tsk Honung
2 tsk Senap (eller mer efter smak)
Ganska rikligt med Svartpeppar
En skvätt Soja, för färg och smak
En nypa timjan
Red såsen med lite maizena om du vill ha tjockare och smaka av med salt.
Ät med nykokt färsk tagliatellepasta

Trettonde omgångens vinnare:
Mattias Eliasson

Recept på varm messmörssås till blåbärspaj:

Klassisk blåbärspaj (fjäll)toppas med en sås på sirap, grädde, messmör och lite salt. Koka upp 2 dl. grädde, tillsätt 3 msk sirap, 1/2 dl messmör, och en nypa salt. Koka såsen tjock.

Tolfte omgångens vinnare:
Annelie Åberg

Recept på saftiga messmörslimpor:

5 dl mjölk
1,5 msk sirap
1,5 dl messmör
50 g jäst
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Blanda mjölk, sirap och messmör i en kastrull och värm det till 37°. Rör så att messmöret smälter. Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt salt och vetemjöl tills degen släpper bunken. Jäs i 45 minuter. Knåda degen väl. Forma två limpor och lägg på en plåt med bakpapper. Nagga med gaffel. Jäs i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter, 200 grader. Pensla med hett vatten när limporna är färdiga . Ät och njut.

Elfte omgångens vinnare:
Gun Sättermann

Recept på broccolisoppa med djup av messmör:

Den här vegetariska soppan skapades av kärlek till svenska råvaror och smaker. Med en hållbar känsla för det goda, en känsla som finns jag vill bevara idag och för framtiden.

Ingredienser för 4 personer:
2 stora buketter färsk broccoli
2 st gula lökar – skalad, finhackad
10 dl mellanmjölk
2 dl Crème fraiche
2 msk Fjällbrynt messmör
2 pkt grönsaksbuljong
1 kvist timjan – repad,
tsk riven muskot,
½tsk vitpeppar,
½ tsk svartpeppar,
1 tsk salt.

Tillbehör – att strö i soppan:
50 g pinjefrön – rostade

På bordet – att äta till soppan:
varm painriche
surdegsbröd
Fjällbrynt messmör

Tillagning:
Skär broccolin i bitar, finhacka löken. Lägg grönsakerna i en tjockbottnad gryta och häll över mjölken. Koka upp och låt sjuda på låg värme tills att broccolin blir mjuk, ca 20 minuter. Ta av från värme och låt mixa med en stavmixer. Tillsätt, Crème fraiche, 2 msk messmör, muskotnöt och samtliga kryddor, rör om och värm på låg värme tills messmöret smält. Häll upp soppan i portionsskålar och servera. Som sopp tillbehör på bordet; pinjenötter. På bordet står varm painriche, surdegsbröd och Fjällbrynt messmör.

Tionde omgångens vinnare:
Maria Dahlquist

Recept på tryffel med messmör:

2 dl hel rostad & saltad mandel

300 g riktigt mörk & fin choklad

1,5 dl grädde

150 g messmör

30 g smör

Hacka den mörka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde tillsammans med messmör och häll över chokladen. Tillsätt smöret i små bitar och rör tills tryffeln känns jämn. Hacka mandeln grovt. Lägg bakplåtspapper i botten på en form, cirka 20×25 cm. Häll i chokladröran och strö över mandlarna. Låt stelna!

Nionde omgångens vinnare:
Lydia Sleyman

Recept på viltskav med messmör och kantareller:

2 pkt renskav, fryst, vilt eller älg (à 240 g)

1 gul lök

0,5 msk rapsolja

1,5 msk smör

2 msk messmör

1 dl crème fraiche

2 dl vatten

2 tsk kinesisk soja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar, nymald

200 g gula kantareller

Tillbehör:

pressad potatis, rårörda lingon

1. Skala och finhacka löken. Stek skavet i olja och 1/2 msk smör i en stekpanna tills det börjar få färg. Tillsätt löken, låt steka ca 2 min.

2. Tillsätt messmör, crème fraiche och vatten. Koka ihop ca 3 min. Smaka av med soja, salt och peppar.

3. Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Stek den i 1 msk smör i en stekpanna tills all vätska kokat in. Häll svampen över skavet. Strö över persilja.

4. Servera skavet med pressad potatis och rårörda lingon.

Åttonde omgångens vinnare:
Charlotte Pålsson

Recept på energibars (ca 15 st):
1 ask messmör
200 g mörk choklad
4 dl flingor (t ex havrepuffar eller branflake)
1 dl russin (eller annan torkad frukt)
Smält messmör och choklad över vattenbad. Rör i flingor och torkad frukt. Häll i smörpappersklädd brödform. Förvara i kylen. Klara efter ca 2 timmar och håller i ca 14 dagar. Längre om de läggs i frysen. Lycka till!

Sjunde omgångens vinnare:
Lovisa Gustavsson

Recept på Messmörscheescake:
250 g Smör
400 g digestivekex
2 ägg
250 g kesella gourmet
200 g messmör
1 dl socker
1 msk limesaft och rivet limeskal
1 msk vaniljsocker
3 dl hjortron
3 dl björnbär

Gör så här
Värm ugnen till 150 grader. Smält smöret och krossa kexen fint. Blanda smöret, kexsmulorna, ett av äggen och lägg blandningen i en springform. Blanda det andra ägget med kesella, messmör, socker, limesaft, limeskal och vaniljsocker och lägg det ovanpå smulblandningen i formen. Grädda i ca 20 minuter i ugnen och låt svalna. Ta en tredjedel av hjortronen och björnbären, mosa dem tillsammans och bred ut blandningen över kakan. Spara resten av bären till dekoration eller ät till kakan. Rekommenderas starkt! Kan även byta ut bär för säsong till tex blåbär och lingon. En sån God kaka att dela med vänner och familj en sommarkväll!

Sjätte omgångens vinnare:
Kristina Kun

Recept på nässelsoppa:
Plocka 2 liter späda nässelblad som kokas i 5 dl vatten o 1 tsk salt.
Lägg de i ett durkslag att rinna av men spara vattnet.
Mixa sedan bladen med en stavmixer.
Fräs 2 charlottenlökar som hackats i små bitar i 3 msk mjöl o späd nässelvattnet du sparat.
Vispa så det inte klimpar sig.
Lägg i de mixade nässlorna och ytterligare 5 dl vatten och koka i 10 min.
Salta, peppra och rör i 1 dl messmör så soppan blir krämig o god.
Du kan även ha i lite sherry eller citronsaft om du önskar.

Femte omgångens vinnare:
Camilla Persson

Recept på dressing till bowl:

Poke bowl:
1/2 dl japansk soja
2 msk messmör
Salt peppar
1 tunt skivad salladslök
200 g tärnad rå MSC-märkt tonfisk
2 portioner rundkornigt kokt ris

Att toppa med:
avokado
rädisor
mango
groddar
sojabönor
färsk svamp
gurka

Messmör utrört i lite yoghurt, krydda med chili, peppar och salt.
Gör marinad och marinera tonfisken.
Lägg upp ris i skålar. Toppa med tillbehör å tonfisk. Toppa med klickar messmörsdressing.

Fjärde omgångens vinnare:
Ylva Krantz

Recept på messmörspopcorn:
Fjällbrynt popcorn! Poppa en kastrull med popcorn. Smält 2 msk smör med 2 msk messmör och blanda med popcornen. Salta och krydda ev. med cayennepeppar.

Tredje omgångens vinnare:
Helena Sjölander

Recept på smoothie:
Smoothie “Morgonbris”, 2dl naturell yoghurt, 1 banan, 10 st gojibär, 2 msk messmör natur, 1 dl färskpressad apelsinjuice. Kör allt i en belender, häll upp i ett glas och avnjut morgonen.

Andra omgångens vinnare:
Karin Hellmark

Recept på våffelsmet med messmör:
Gör våffelsmet och mosa en banan och rör i smeten. Vispa grädde och rör i messmör i den uppvispade grädden. Servera till våfflorna. Strö på hackad mandel.

Första omgångens vinnare:
Nelly Fransén

Recept på falukorv med messmör:
800 g god falukorv (Scan) (i bitar, stek), 1 stor gul lök (hackad, stek), 5 dl lättcremefraiche, ca 130 g tomatpuré, en grönsaksbuljongtärning, salt och svartpeppar och en stor klick messmör i på slutet. Servera med skruvmakaroner.

“Tävla med Fjällbrynt och vinn en takbox”

Tionde omgångens vinnare:

Stort grattis säger vi till Johanna Nordwinger!

Johannas motivering:

Allra helst packar jag med en tub rökt renost i ryggsäcken tillsammans med tunnbröd. Passar perfekt som energipåfyllning på fjället, skidbacken, längdspåret- ja, överallt! Svårare än så behöver det inte vara!

Nionde omgångens vinnare:

Den här gången säger vi grattis till Mats Sanguin!

Mats motivering:

På 70-talet – när somrarna från min barndom verkade längre och soligare, brukade min familj bada nere på Ribban i Malmö.
Morsan delade ut Sunkist apelsin i pyramid-tetror och mackor med mjukost. Än idag förknippar jag mjukost med fika på stranden – och jag förväntar mig nästan sandkornens krasande vid första tuggan.

Åttonde omgångens vinnare:

Den här gången säger vi grattis till Carina Jonsson!

Carinas motivering:

Mitt bästa, ondaste, roligaste och blötaste skidminne var när jag skulle testa snowboard för första gången.
En backe som normalt tar runt nio minuter att åka ner tog nu tre timmar.
Jag trodde ju som slalomåkare sedan 4-årsåldern att det skulle vara lätt som en plätt men oj vad jag bedrog mig.
Vurpa efter vurpa till mitt sällskaps högljudda skrattsalvor. Ömsom i skidbacken och ömsom ute i skogen.
När jag efter stor möda äntligen kom ner var jag blå och svart på alla möjliga (och omöjliga) ställen och dessutom genomsvettig.
Men kul var det!
Har dock insett dagen efter (ev. förstärkt av all träningsvärk) att jag nog skulle hålla mig borta från brädan.

Sjunde omgångens vinnare:

Stort grattis säger vi till Sebastian Grönvall!

Sebastians motivering:

Skinkosten den är riktigt härlig under vintern, speciellt på längre roadtrips när man behöver ta pauser. Då kliver man ur bilen drar fram lunch-väskan tar fram brödet och skinkost-tuben och klämmer på.. men inte lite, inte lagom utan lite extra för att det är så j*kla gott.
Och det handlar om att äta mackan utomhus medans man väntar och längtar efter att gå in i värmen i bilen och åka vidare. Kontrasten mellan den goda mackan och en bitska kylan påminner mycket om hur det är att basta och bada i isvak. Jag skulle vilja föreslå att alla testar den här kombinationen, i min familj gjorde vi det som små och vi gör det fortfarande bland vänner och familj – det är lite av en tradition som antagligen alltid kommer finnas kvar där.

Sjätte omgångens vinnare:

Vi gratulerar Sofia Rodhe som är den här veckans vinnare!

Sofias motivering:

En frisk och solig dag ute i pulkabacken. Barnen åker fort ner, skrattande och rosiga om kinderna. Vi avbryter leken för att gemensamt slå oss ner vid ett picknickbord och njuta av varm choklad i termos tillsammans med mackor med fjällbrynt mjukost på. Barnens favorit är baconost! Fick de välja skulle de äta den rätt ut tuben, utan någonting annat till.

Femte omgångens vinnare:

Den här veckan gratulerar vi Joacim Sundström!

Joacims motivering:

Jag stiger upp tidigt innan alla andra i stugan är vakna, tänder levande ljus, tittar ut igenom fönstret och ser den härliga snön ligga i drivor. Jag lagar sedan en ordentligt stadig frukost med gröt, ägg, bacon och såklart mackor med fjällbrynt mjukost på. När stugan börjar vakna så står frukosten uppdukad och vi sätter oss gemensamt och går igenom dagen. Det är den absolut bästa uppladdningen för mig.

Fjärde omgångens vinnare:

Stort grattis till Martin Krokstorp!

Martins motivering:

Att tämja lilla dottern Ida (3 år) vid frukostbordet är ingen dans på rosor, och skulle nog knäcka psyket på vilken blivande stridspilot som helst. Dock har varje liten hjältinna sin Kryptonit, och i Idas fall stavas det ”dubbelmacka”. Företrädesvis med två bitar av Polarbröds kärleksfulla Julhjärtan, mellan vilka det varsamt appliceras precis lagom mycket av Fjällbrynts Baconost. Saken är biff, örnen har landat, och framför allt;
Dagen är räddad!
TACK för det Fjällbrynt!

Tredje omgångens vinnare:

Den här gången gratulerar vi Carin Ferm!

Carins motivering:

Bohuslänning fd student på Mitthögskolan i Fjällbrynts hemland, Republiken Jämtland, färdas av längtan,
numera med man och småbarn, varje vinter genom Sveriges avlånga land av kärlek till den jämtländska fjällvärlden.
Hos vänner i Edsåsdalen vi bor, runt om i landskapet vi for.
Pärlor som Trillevallen, Ottsjö och Vålådalen vi besöker och så klart en dag i Åre vi spenderar.
Slalomskidor, längdskidor och barn tar plats, in och ut ur bilen, ja Ni vet.
Vi gillar Er ost och skulle vara så stolta om vi får ha Fjällbrynts fina skidbox på taket.
Vi tävlar om en box så fort det går, om vi vinner kommer en och annan tår.

Andra omgångens vinnare:

Den här veckan säger vi grattis till Martin Karlsson!

Martins motivering:

Som västkustbo med skidintresse blir det många mil till snön varje år. Det har blivit åtta Vasalopp hittills och varje år är det hummer och krabbsmaken på tub som ger oss en härlig känsla av hemma där bland fjäll och snö. Kontrasterna brukar fylla oss med glädje.
-Tänk vår hummer hör uppe bland snöklädda trädtoppar! Det fyller både mage och tanke med perspektiv…

Första omgångens vinnare:

Stort grattis till Carl Moser!

Carls motivering:

Jag och mina doktorand kompisar här på KTH äter fjällbrynt varje dag till frukost, inget annat får igång hjärnan lika bra! (Detta är inte ens en överdrift…) Ända sen jag först hörde talas om taxboxtävlingen för typ en månad sen har jag knappt kunnat vänta på att den äntligen ska komma, för det enda bättre än fjällbrynt är skidåkning! Även fast jag växte upp på ett par skidor har jag aldrig haft möjlighet att äga en takbox, men nu har jag precis skaffat min första bil så det enda som stoppar oss från att åka på en riktigt grym skidresa är en takbox!

“Tävla med Fjällbrynt och vinn cyklar”

Sjunde omgångens vinnare:
Camilla Sandmark

Camillas motivering:
“Allra, allra godast är den när den används till min paradrätt, fiskgratäng! Den ger en härligt fyllig smak till gratängen och godast är det att blanda räkosten med hummer & krabbosten. Det som blir kvar av ostarna använder jag gärna till digestivekex. En smakupplevelse i sig!”

Sjätte omgångens vinnare:
Nanna Nilsson

Nannas motivering:
Mitt absolut bästa tips är en tunnbrödmacka med min mammas egen specialröra. Här kommer ingredienserna för fyra personer.

Två röda äpplen
En keso naturell 250 g
En fjällbrynt mjukost
En rödlök
Salt och peppar

Skär äpplena och rödlöken i små kuber och lägg i en skål. Blanda med keso för att sedan salta och peppra efter eget tycke. Bre tunnbrödrullen med mjukosten och lägg sedan i röran – rulla ihop! Mums! Det bästa med denna är att det inte gör något om rullen blir varm eller kall den är lika god ändå, dessutom är den enkel att ta med.

Femte omgångens vinnare:
Mikko Natri

Mikkos motivering:

Mitt bästa cykelminne är när jag och min gode vän Tomas cyklade till Barcelona från Göteborg. Idén föddes under en sen 30-årskrisande sommarkväll när vi satt och drack några ljumma burköl.
– Ett minne för livet, skulle det bli, tyckte Tomas.
– Göra något som ingen annan skulle göra, menade jag.
Det blev starten till fler ölkvällar där vi planerade hur många mil vi skulle cykla per dag, vilken rutt vi skulle välja (undvika Frankrike, ingen av oss pratar franska och att tvingas fråga några dryga fransoser efter vägen lät inte lockande) och vad vi skulle ha med oss. I och med att vi båda kände oss relativt vältränade la vi inte ner så mycket tid på själva träningen. Vi resonerade som så att vi skulle ha 12-14 timmar per dag att tillryggalägga 15-20 mil och det skulle ju vem som helst klara av. Så var då äntligen dagen kommen, då vi skulle skapa historia. Att ta sig ända ner till Barcelona på cykel, det skulle vi kunna prata om på fester och sammankomster i åratal! Tidigt på morgonen, i vackert sommarväder, började vi trampa. Det var väldigt lite trafik och vi passerade klarblåa sjöar, djupa skogar och blomstrande ängar när vi förväntansfullt styrde våra cyklar genom Halland. Men… något var fel. Redan en bit innan Varberg (cirka åtta mil söder om Göteborg) började det värka i rumpan. Trots cykelbyxor med vaddering kändes det som om jag satt på en stenhård träbänk. Jag måste påpeka att det var minst lika plågsamt för Tomas. Vi försökte stå upp och trampa, för att lätta lite på smärtan, men den kom ju tillbaka så fort vi satte oss ner igen. När kvinnor ska föda barn talar barnmorskorna om hur många centimeter de är öppna. Jag kan säga att jag var öppen minst tio centimeter, så förbannat ont gjorde det! I Falkenberg, ungefär tio mil söder om Göteborg, tvingades vi ta det tuffa beslutet att avbryta vår resa till den Iberiska halvön. Med smärtor i baken och ben stela som styltor ledde vi sakta våra cyklar tillbaka mot Göteborg. Jag ringde min farsa, som hade ett cykelställ och frågade om han kunde hämta oss. Jag och Tomas trampade försiktigt tillbaka till Varberg, där vi lade oss på gräsmattan utanför fästningen för att vänta på min far. Där slutade vår Barcelona-tripp, några fler försök har det inte blivit. Men vilket minne det var!

Fjärde omgångens vinnare:
Thomas Johansson

Thomas motivering:
“Till Piteå från Umeå! Har gått den sträckan på en vecka och en annan sommar paddlade jag och en god vän kajak till Piteå vilket också tog en vecka. Nu återstår bara en cykeltur :-)”

Tredje omgångens vinnare:
Leena Nordin

Leenas motivering:
“Ett paket gott mjukt tunnbröd, en smörkniv, en tub messmör och en tub skinkost. Bananer, kaffe, vatten och slutligen en liten bit god choklad. Då kommer vi långt. Gärna med en herrcykel från Fjällbrynt under sällskapet, som i dagsläget inte har en egen cykel då han gav bort den till sin son. Han fyller år i augusti – vilken födelsedagspresent det skulle bli.”

Andra omgångens vinnare:
Per Sellgren

Pers motivering:
“Min son och jag gillar att cykla i fjällen och på hemmaplan, men nu har jag ingen cykel då den gick sönder vid senaste utflykten och tyvärr finns det just nu ingen möjlighet till nyinköp. Vi har haft många sköna turer med fina stopp och såklart det enkla med Fjällbrynts alla goda mjukostar med i ryggsäckens matsäck. Jag vill vinna cykeln för att kunna ha den här fortsatt sköna och enkla umgänget med min son. :)”

Första omgångens vinnare:
Anne-Louise Andersson

Anne-Louise motivering:
“Jag och min dotterson ska ut på en härlig cykelhajk. Tält och sovsäckar packar vi på pakethållaren. Härliga mackor och tuber med Fjällbrynts ostar , Oboy och ett glatt humör packar vi också med. En mysig friluftskväll vid vår favoritstrand väntar på oss.”

“Tävla med Fjällbrynt och vinn en takbox”

Sjätte omgångens vinnare:

Stort grattis till Birgitta Palmqvist och Thomas Reither!

Birgittas motivering

Börjar dagen med frukost med ett grovt bröd med mjukost. På matsäckssmörgåsen högst upp på fjället. After ski med pepparkakor o andra kex med mjukost. Hela dagen o ibland ett litet streck på pekfingret – när ingen ser – som snabbt åker in i munnen.

Thomas motivering

Äter den alltid på en rågkaka. Den traditionen började av mamma och pappa när jag var liten i fjällen. Nu har jag överfört den traditionen till mina barn som precis lärt sig åka skidor! Hoppas det blir en familjetradition inför nästa generation också :)

Femte omgångens vinnare:

Stort grattis till Marie Larsson och Anders Johansson!

Maries motivering

Sportlovet tillbringar vi alltid i svenska fjäll
och då vill man ju känna sig lite norrländskt kulturell.
Vi vill dricka kokkaffe och gå på tur,
men barnen stämmer upp i klagomur.
“Snälla – vi gör som vi alltid gör”
Okej, okej vi åker bara utför.
Men lite norrländska smaker får det allt bli
en tunnbrödsrulle med renost däri.
Det är tradition att göra dessa mackor,
som vi sedan förvarar i våra jackor.
Och där uppe på toppen med hisnande vy
står Fjällbrynt för dagens meny.
För precis sådär har det alltid varit
varenda gång vi till fjällen farit.
Och varför ändra ett vinnande koncept
på världens enklaste, men godaste recept!

Anders motivering

I backens snövita och soldränkta driva,
pustar jag ut med varm choklad och tunnbrödsskiva.
Hela familjen sitter och myser, glädjen i döttrarnas ögon glittrar och lyser.
Vintersemestern i februari vart år,
är helig som ni säkert förstår.
Såväl frisk luft som smaker är viktigt för oss,
som pålägg väljs Fjällbrynts förträffliga mjukost förstås.
Många krämiga sorter som smakar så bra –
en enig familj betygsätter med superstort A!

Fjärde omgångens vinnare:

Stort grattis till Tommy Ax och Stina Rahm!

Tommy Ax’s motivering

Jag har alltid fått höra att jag packar med mig för mycket saker när vi åker iväg. Men hallå, varför ska jag behöva packa snålt och ha färre valmöjligheter bara för att jag är iväg?

Till fjällen tex behöver vi ju det självklara med skidor, vinterkläder, snowracer och annat. Men likväl behöver vi finkläder för restaurang besök, pulka om sonen vill åka den, sällskapsspel, mat, dricka, extra filtar, skridskor, leksaker, chromecast, filmer, böcker ja lista kan göras lång. Jag vill leva bekvämt och ha mina val jag har hemma. Sen blir ju ingen frukost eller utflykt ordenrlig utan mjukost så den har ju sin självklara plats.

Ja nu förstår varför jag behöver en takbox eller ett släp…

Stina Rahms motivering

Fjälläventyret vecka 13 är inte långt borta,
Och oj vad alla är taggade på att sporta!
I pisten ska vi åka upp och ned
men även på längden efter en led,
och risken är att vår sjuåring börjar hulka,
ifall vi glömmer hans älskade pulka…
Men med all denna utrustning och en strävhårig tax,
har vi sedan länge passerat bagageutrymmets max,
Så tänk om vår favorit på bröden,
Även denna gång blev räddaren i nöden,
och ordnade en smakfull box som i blå profil,
som gör en riktig laståsna av vår bil!

Tredje omgångens vinnare:

Stort grattis till Jonas Nyqvist och Monica Hast!

Jonas Nyqvists motivering

Det brukar se ut på ett visst sätt när jag packar för fjällen. Pulkor,  pjäxor och väskor staplas och stuvas, tills bilen är full. Sen kommer frugan med två kassar mat, lakan och hjälmarna, som också ska in. Det löser sig, för lite kan vi ju ha inne i bilen. Därefter kommer barnen på att det inte alls räcker med plattor, pennor och ritblock utan att dockan, tigern, leksaksbilarna, pusslet och kortspelen också absolut måste med. I den vevan kommer vi på att vi glömt stoppa in barnens skidor i bilen. Tur att dom är små fortfarande, skidorna är ju korta. Fikaväskan med kaffe och mackor, bredda med pålägg från Fjällbrynt, står redo i hallen, den får frun ha i knät. Just ja, vinterkängorna måste klämmas i nånstans också. Och varma jackan. Tänk om vi hade haft en takbox!

Monica Hasts motivering

Smörgåsen får extra smakfull glöd
med Fjällbrynt på hemlagat bröd,
ett perfekt mellanmål där bak i bilen
när vi mot Idre kör de dryga 20 milen.
Det enda passagerarna klagar på
är att de liksom får sitta på skrå,
för skidor och packning tar stor plats
här kan Fjällbrynt göra ännu en insats.
En takbox skulle lösa problemen vi har
och humörhöjningen blir ljudligt märkbar,
när man hör från barnbarnen Liam & Ellen
-”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen”

Andra omgångens vinnare:

Stort grattis till Ulrika Armanos och Jonatan Moroz!

Ulrika Armanos motivering

Till Branäs mer exakt, ett av våra smultronställen.
Bilen är packad från golv till tak.
Vi är nästan i behov av hyra ett flak.
Platsbrist är ett stort dilemma
Övervägda faktiskt att stanna hemma…
Men nu har vi trots allt precis köpt familjebil
En hederlig Volvo, så vi kan färdas med stil.
En takbox från Fjällbrynt hade gett bilen ett ansiktslyft som heter duga
Då hade vi blivit trendsättare och startat en ny modefluga.
Platsbrist inte längre ett bekymmer.
När vi äntligen från Malmö rymmer
Upp norr till vita vägar och backar.
Där vi vår lyckliga stjärna Fjällbrynt tackar
Fjällbrynt, vår vän, som gett oss chans att resa bort
Och färdas med bilen i sann komfort.

Jonatan Morozs motivering

Om jag vinner en takbox då ska jag åka upp till Åre med mina vänner! Då ska vi lasta den full med skidor och på vägen hemma lasta den full med minnen. För det är just de som talboxar gör, dem bär med sig minnen från resor norrut, söderut!
När vi är där ska vi givetvis också äta fjällbrynts mjukost!
Woho!

Vill du också vinna en takbox? Klicka då här.

Första omgångens vinnare:

Stort grattis till Kenneth Norberg och Madeleine Leonnie!

Kenneths motivering

Vill hedra Fjällbrynts goda smak,
med den snygga skidboxen på vårt tak.
Även öka bekvämligheten i bilen,
bibehålla stämningen genom alla milen.
Vi packar gärna för en Sälen-expedition,
för skidåkning är familjens största passion!

Madeleines motivering

Att bo en timme ifrån Åres fjällparadis, men inte få plats med skidorna i bilen är en riktig kris. Skulle jag vinna den fina boxen skulle jag ta med hela familjen till Jämtlands vackra fjäll och natur. Tack fjällbrynt för chansen till pimpad bil med hög funktionalitet, att få plats med skidorna och barnen blir nu kanske verklighet!

Vill du också vinna en takbox? Klicka då här.

“Tävla med Fjällbrynt och vinn cyklar”

Fjärde omgångens vinnare:
Stort grattis till Maths Johnsson!

Maths motivering:

Morfar 77 bast skulle bli som 7 i en hast,
om han och lilla Ebba fick åka på varsin hoj, ut på äventyr och skoj.
Hammarö i Vänerns arkipelag, en pärla i sitt slag,
där skulle vi kampera, trampa, äta gott och naturen studera.
Generationsgränser skulle sluta existera när två så bra tillsammans kan fungera.

Tredje omgångens vinnare:
Stort grattis till Emilia Johansson!

Emilia tog hem vinsten genom denna fina motivering:

Pojkvännen önskar en cykel i 24-årspresent,
ej optimalt för hans tjej som är fattig student.
Men visst önskar jag honom en cykel såklart,
så att vi tillsammans iväg kan sätta fart.
Lämna bilen i stan och styra mot sjön för ett dopp,
lusten är stark men ekonomin sätter stopp.
Fjällbrynt, vill ni rädda mig så ta nu chansen,
och bidra till att förstärka denna romansen.
Och även att min pojkvän får en grym present,
som gör att vår sommar blir helt excellent.
Det blir vår första sommar som vi delar tak,
men cykel kan vi ju inte dela för då säger det nog BRAK!
En fräsig blå Stålhästen-cykel är att föredra,
då har vi också plats att fikakorgen med oss ta.
Givetvis följer Fjällbrynt Mjukost med till sjön och havet,
det är för oss båda det enda riktiga kravet!

Andra omgångens vinnare är utsedd!
Vi säger Grattis till Annelie Ljungwald!

Annelies motivering om vart hon skulle vilja cykla:

Då tar vi och far till Göta kanal,
och på cykel bredvid båtar som glider
Vi behöver inte passa några tider
Vi tar oss fram i sakta mak,
och stannar och njuter av Fjällbrynt och vilar vår bak.
En semester som denna vi längtar till,
och tack vare cyklar från Fjällbrynt blir detta till.

Första omgångens vinnare:
Stort grattis till Malin Rautila!

Malins motivering:

Det finns en person som sätter pricken över i:et
Som genom sin existens förgyller livet!
Som leker, busar och kommer med visdomsord
Som funderar hur saker fungerar på vår jord!
Han är min 8-åriga son och jag älskar honom så,
och håller tummarna på att vi dessa härliga cyklar ska få
Ty, vi drömmer om att lämna vardagens bestyr,
Byta ut det mot egentid och ett riktigt cykeläventyr!
Ja, vi vill njuta av vacker svensk natur,
cykla runt Luleå stad och upplevs såväl härlig strand som kultur!
Att fjällbrynt finns med i picknickkorgen, det är givet –
när mor och son stärker sina band och skapar minnen för livet.

Ni andra som vill tävla har fortfarande chans att vinna våra vackra cyklar här.

 

“Tävla med Fjällbrynt och vinn ett kylskåp från Smeg”

Stort grattis till AnnaMaria Lindholm som blev den lyckliga vinnaren av ett
kylskåp från Smeg och en årsförbrukning av Messmör!

AnnaMarias motivering:

Varje vår hänger jag från balkongen ut en banderoll,
där står det: Pröva FJÄLLBRYNT MESSMÖR ni som inte har koll!
På sommaren gör jag alltid Messmör-smörgåsar när vi ska till stranden,
ser till att mina barn och alla deras kompisar har en av dessa i handen!
När hösten med sitt mörker, regn och kyla dyker upp,
bjuds grannarna på smakfull gryta med messmör som uppiggande kupp!
När vintern då är här har alla runtomkring förhoppningsvis fattat galoppen,
att Messmör är TOPPEN!”

Frågor och svar

Vill du veta mer? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som rör våra produkter och tillverkning.

Frågor och svar
Vi är en del av Foodmark
Rydbergs
Lohmanders
FJÄLLBRYNT SEDAN 1939
Jensens Koekken
Delikatessfabriken
Saltfabrik
Mills
Fjällbrynt
Löfströms Allé 5, 172 66 Sundbyberg
Postadress: Box 2004, 174 02 Sundbyberg
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
  • Kontakt
  • Integritetspolicy
©2025 foodmark ab,
ALLA RÄTTIGHETER RESERVERADE