Fjällbrynt logo
  • Start
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
    • Vår historia
    • Nyheter
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Frågor och svar
Navigation
Fjällbrynt ∕ Frågor och svar

Frågor och svar

  • Hur gör ni messmöret?

    För att göra det flytande guldet löser vi upp vasslepulver i vatten och tillsätter socker och smörolja. Därefter värmebehandlas messmöret och läggs i tankar för att ”brynas” så att rätt smak och färg bildas.
    Efter bryningen kyls messmöret och vattnet avdunstar. När vattnet försvinner blir messmöret tjockt och bredbart och packas i ask eller tub.

  • Hur ska messmör förvaras?

    Fjällbrynt Messmör i tub och ask är båda kylvara: Förvaras i högst +8°C.

  • Hur uttalar man messmör?

    Precis som kex, paprika och kaviar hör messmör till ett av de svenska ord vi uttalar olika. Och alla sätt att säga det är lika bra, tycker vi.

    Första delen av sammansatta ordet messmör kommer från mese, ett annat ord för vassle, som är messmörets huvudingrediens. Därav mångas uttal ”mes-smör”, med långt e i början. Det här uttalet är det vanligaste i Stockholm bland annat.

    De som uttalar ordet med kort e i början, ”mess-mör”, följer den klassiska svenska uttalsregeln att två konsonanter föregås av kort vokal, precis som i ”messa” (skicka sms). Den här varianten av uttal är den vanligaste i Sveriges norra delar.

  • Varför använder ni smörolja istället för smör i era produkter?

    Visst låter smör trevligare men i princip är det samma sak förutom att allt vatten är borttaget i smöroljan. Vi använder smörolja för att det är smidigare att hantera i produktionen.

  • Varför använder ni vasslepulver?

    Vi har gått över till vasslepulver i vår messmörsproduktion då vi inte längre har tillgång till färsk vassle från mejeri. Vasslepulver är flytande vassle som torkats och gör produktionen mindre utsatt om det uppstår vasslebrist.

Filtrera på typ av fråga

Filtrera:
  • Vanliga frågor och svar
  • Fjällbrynt
  • Förpackningar
  • Messmör
  • Mjukost
  • Tillverkning

Hittade du inte din fråga?

Om du saknar någon fråga här som du tycker borde vara med, kontakta oss gärna här: https://www.fjallbrynt.se/kontakt/

Frågor och svar

Vill du veta mer? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som rör våra produkter och tillverkning.

Frågor och svar
Vi är en del av Foodmark
Rydbergs
Lohmanders
FJÄLLBRYNT SEDAN 1939
Jensens Koekken
Delikatessfabriken
Saltfabrik
Mills
Fjällbrynt
Löfströms Allé 5, 172 66 Sundbyberg
Postadress: Box 2004, 174 02 Sundbyberg
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
  • Kontakt
  • Integritetspolicy
©2025 foodmark ab,
ALLA RÄTTIGHETER RESERVERADE