Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Nötkaka med choklad- och messmörsglasyr

Den här kakan är glutenfri, servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass. Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

1
2
3
4
5
1 röst
10 portioner

Ingredienser

Recept för ca 10 portioner

Nötkaka:
Strösocker
1 dl
1 dl
Ägg
3 st
3 st
Hasselnötsmjöl
3 dl
3 dl
Mandelmjöl
2 dl
2 dl
Smör
75 g
75 g
Maizena
1 msk
1 msk
Glasyr:
Messmör
10 g
10 g
Vispgrädde
1 dl
1 dl
Hackad mörk choklad
100 g
100 g
Smör
10 g
10 g
Vatten
1 tsk
1 tsk
Grovhackade nötter
0,5 dl
0,5 dl
Smör till formen

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°

2.

Smörj en springform (19-20cm) och mjöla med mandelmjöl.

3.

Vispa socker och ägg.

4.

Rör ner hasselnötsmjöl och mandelmjöl.

5.

Smält smöret och rör ner i smeten. Vänd i maizena.

6.

Häll upp smeten i formen.

7.

Grädda kakan mitt i ugnen 45-50 minuter. Känn så att kakan stelnat i mitten. Lägg ev. på folie sista 10 minuterna.

8.

Koka upp grädden till glasyren. Lägg chokladen i en skål.

9.

Ta ut kakan och låt svalna.

10.

Häll grädden över chokladen och rör tills all choklad har smält. Rör i smöret och låt glasyren svalna något.

11.

Glasera kakan med chokladglasyren.

12.

Blanda messmör och vatten, ringla messmöret över kakan och strö över nötterna.

Klart!

REKOMMENDERADE PRODUKTER

Messmör Original