Fjällbrynt logo
  • Start
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
    • Vår historia
    • Nyheter
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Frågor och svar
Navigation
Fjällbrynt ∕ Recept ∕ Teriyakilax på Fjällbrynts vis

Teriyakilax på Fjällbrynts vis

1
2
3
4
5
11 röster
Skriv utSkriv ut recept

I det här spännande smakmötet mellan Japan och Jämtland, uppnås en perfekt balans mellan umami, sötma och sälta.

I den klassiska japanska teriykisåsen passar Messmöret med sin egen sötsalta karaktär alldeles utmärkt.

Recept av Caroline i köket

  • MÄNGD:
    4 Portioner
GÖR SÅ HÄR:

 

Teriyakilax

  1. Rör ut messmöret i sojan. Blanda i resten ingredienserna till såsen.
  2. Torka av laxen. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd laxen runt om i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna, helst teflon. Stek laxen runt om. Börja med skinnsidan, så att det blir krispigt och får fin färg.
  4. Strax innan laxen är färdig ska den lyftas ur pannan. Varmhåll laxen, t ex under folie.
  5. Tillsätt saken i pannan och låt den nästan koka in. Häll i såsen och koka ihop utan lock några minuter, tills ungefär hälften återstår.
  6. Lägg tillbaka laxen. Ös laxen regelbundet med såsen. Låt puttra någon minut, laxen är klar när den har en innertemperatur på 48 grader.
  7. Lägg upp och ringla över lite av såsen, servera resten till. Strö på sesamfrö och salladslök. Garnera med rödbetsgroddar och krasse.
  8. Servera med ris, picklad gurka och kimchi.

 

Picklad gurka

  1. Skiva gurkan tunt med osthyvel. Lägg den i en skål. Strö över saltet och blanda om. Lägg på ett fat och tyngd över. Låt stå 30 minuter.
  2. Blanda en lag av risvinäger, vatten och socker. Rör tills sockret löser sig.
  3. Slå lagen över gurkan. Låt stå i kylen minst någon timme före servering.
  4. Lägg upp och strö över sesamfrön.
INGREDIENSER:
  • 4 bit(ar) laxfilé med skinn à ca 150 g
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 2 msk sake
  • 2 msk solrosolja till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • rostat sesamfrö, gärna både svart och vitt
  • strimlad salladslök
  • rödbetsgroddar och/eller smörgåskrasse till garnering

  • SÅS
  • 1 dl Messmör
  • 1,5 dl japansk soja
  • 1,3 dl mirini
  • 1,3 dl sake

  • ASIATISK PICKLAD GURKA
  • 1 st gurka
  • 4 krm salt
  • 4 msk risvinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • rostade svarta sesamfrön

  • TILL SERVERING
  • 4 port kokt ris, gärna sushiris
  • kimchi
REKOMMENDERADE PRODUKTER:
  • Messmör Original
DELA RECEPT

Fler inspirerande recept

Grillad fläskkarré med kryddsmör med messmör och ugnsrostad potatis
Grillad lax med messmörssås och potatissallad med ärter och avokado
Hamburgare med rödlöksmarmelad och messmörsdressing
Frågor och svar

Vill du veta mer? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som rör våra produkter och tillverkning.

Frågor och svar
Vi är en del av Foodmark
Rydbergs
Lohmanders
FJÄLLBRYNT SEDAN 1939
Jensens Koekken
Delikatessfabriken
Saltfabrik
Mills
Fjällbrynt
Löfströms Allé 5, 172 66 Sundbyberg
Postadress: Box 2004, 174 02 Sundbyberg
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
  • Kontakt
  • Integritetspolicy
©2025 foodmark ab,
ALLA RÄTTIGHETER RESERVERADE