Fjällbrynt logo
  • Start
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
    • Vår historia
    • Nyheter
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Frågor och svar
Navigation
Fjällbrynt ∕ Recept ∕ Ädelostcheesecake med fikon

Ädelostcheesecake med fikon

1
2
3
4
5
18 röster
Skriv utSkriv ut recept

Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

  • MÄNGD:
    12 Portioner
GÖR SÅ HÄR:

Botten
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa digestivekex och pepparkakor till smulor. Tillsätt sockret och mixa hastigt.

3. Smält smöret och tillsätt det i smulblandningen.

4. Klipp ut ett runt bakplåtspapper, lika stort som botten på en springform, ca 24 cm i diameter.

5. Placera pappret i botten av formen och lägg i smulblandningen. Platta till med baksidan av en sked till ett jämnt lager.

6. Grädda botten i 10 minuter och låt svalna.

Fyllning
1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5-10 minuter.

2. Mixa under tiden ihop ädelost och färskost i en matberedare eller med elvisp.

3. Lyft gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält därefter ner gelatinet i en kastrull. Vispa ner ädelostsmeten i gelatinet.

4. Vispa äggulor och socker tills det är ljust och pösigt, samt lättvispa grädden.

6. Vänd eller vispa hastigt ihop ädelostsmeten, äggvispet och grädden i en stor skål. Häll upp allt i formen, på den förgräddade botten, och ställ in i kylen i minst 6-8 timmar.

7. Garnera chesesecaken med fikon uppskurna i klyftor och strö över grovhackade valnötter. Skär upp i bitar med en vass kniv. Tips! Det är gott att ringla på lite flytande honung.

INGREDIENSER:

  • Botten
  • 7 st digestivekex
  • 14 st pepparkakor
  • 1 msk strösocker
  • 45 gram smör

  • Fyllning
  • 3,5 blad gelatin
  • 175 gram Fjällbrynt ädelost (1 tub)
  • 200 gram färskost (Philadelphia ost)
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde

  • Till garnering
  • 6 st fikon, färska
  • 1 dl valnötter
REKOMMENDERADE PRODUKTER:
  • Ädelost Mild
DELA RECEPT

Fler inspirerande recept

Pepparkakor med ädelost och fikonmarmelad
Frågor och svar

Vill du veta mer? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som rör våra produkter och tillverkning.

Frågor och svar
Vi är en del av Foodmark
Rydbergs
Lohmanders
FJÄLLBRYNT SEDAN 1939
Jensens Koekken
Delikatessfabriken
Saltfabrik
Mills
Fjällbrynt
Löfströms Allé 5, 172 66 Sundbyberg
Postadress: Box 2004, 174 02 Sundbyberg
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
  • Kontakt
  • Integritetspolicy
©2025 foodmark ab,
ALLA RÄTTIGHETER RESERVERADE