Citronkyckling med messmör och dragonsås med sötpotatisklyftor, örtsalt och hyvlad broccoli och solrosskott

1
2
3
4
5
2 röster

Riktigt mumsiga smaker tillsammans. Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

INGREDIENSER:
  • 1 st kyckling
  • 1 msk raps eller olivolja
  • Några nypa(or) salt
  • Några nypa(or) malen peppar

  • Citronglace:
  • 2 msk pressad citronsaft (spar skalet)
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk soja

  • Sötpotatisklyftor:
  • 3 st sötpotatisar
  • 2 msk raps eller olivolja
  • Några nypa(or) salt

  • Dragon och messmörssås:
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk messmör
  • 1 tsk maizena
  • 3 msk hackad dragon

  • Råsallad på hyvlad broccoli:
  • 1/2 st broccoli
  • 1 dl solrosskott
GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 165 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfastform. Salta, peppra och ringla över oljan. Sätt in kycklingen i ugnen 55 minuter.

Rör under tiden ihop alla ingredienser glacen,  gör sötpotatisen och såsen.

 

Skär sötpotatisen i klyftor och lägg på en plåt, ringla över oljan. Ta ut kycklingen och pensla med glace. Sätt tillbaka kycklingen i ugnen 5 minuter. Ta ut den igen och pensla en gång till med resten av glacen. Lägg aluminiumfolie över.

Höj temperatur till 225 grader och rosta sötpotatisen i ca 15-20 minuter, tills de är mjuka och fått lite färg. Ta ut sötpotatisen och strö över salt.

Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den i en kastrull i lite smör. Häll på buljongen och grädden, koka upp. Vispa i messmör. Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Rör ner dragonen.

Hyvla broccolin tunt på en mandolin och blanda med solrosskott.

 

Lägg upp sötpotatisen i en stor form, lägg i kycklingen och riv citronskal över. Servera med messmör och dragonsåsen,  hyvlad broccoli och solrosskott