Grillad lax med messmörssås och potatissallad med ärter och avokado

1
2
3
4
5
5 röster

En fräsch grön rätt som passar bra till lunch, middag, på buffébordet och till fest. Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

INGREDIENSER:
  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk raps eller olivolja
  • 8 st potatisar
  • Några nypa(or) salt
  • Några nypa(or) malen peppar

  • Potatissallad med ärter och avokado:
  • 1 st avocado
  • 1 dl gröna ärtor
  • 50 gram sockerärtor, strimlade
  • 30 gram ärtskott
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk raps eller olivolja
  • Några nypa(or) salt
  • Några nypa(or) malen peppar

  • Messmörssås:
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 2 msk messmör
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk hackad gräslök

  • Tillbehör:
  • 1 st citron
  • 1 tsk honung
  • ark ärtskott
GÖR SÅ HÄR:

Skär potatisen i kuber. Dela, skala och skär avokadon i tärningar. Blanda potatisen, avokadon och alla övriga ingredienser i en skål.

Skär laxen i fyra bitar. Pensla med olja, salta och peppra. Grilla bitarna i grillpanna eller i grillen på båda sidor, tills de är genom stekt.

Rör ihop alla ingredienser till såsen.

Pensla citronbitarna med lite honung och grilla bitarna och servera till. Lägg upp laxen och citronen på tallrikar. Servera med potatissalladen och messmörsåsen. Toppa med ärtskott.