Skär potatisen i kuber. Dela, skala och skär avokadon i tärningar. Blanda potatisen, avokadon och alla övriga ingredienser i en skål.
Grillad lax med messmörssås och potatissallad med ärter och avokado
En fräsch grön rätt som passar bra till lunch, middag, på buffébordet och till fest. Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.
Ingredienser
Receptet gäller för 4 portioner
 
 Till laxen 
 
 
 
 
 Laxfilé 
 
 
 600 g 
 
 
 600 g 
 
 
 Raps eller olivolja 
 
 
 2 msk 
 
 
 2 msk 
 
 
 Potatisar 
 
 
 8 st 
 
 
 8 st 
 
 
 Salt 
 
 
 1 nypa 
 
 
 1 nypa 
 
 
 Malen peppar 
 
 
 1 nypa 
 
 
 1 nypa 
 
 
 Potatissallad med ärter och avokado 
 
 
 
 
 Avocado 
 
 
 1 st 
 
 
 1 st 
 
 
 Gröna ärtor 
 
 
 1 dl 
 
 
 1 dl 
 
 
 Sockerärtor, strimlade 
 
 
 50 g 
 
 
 50 g 
 
 
 Ärtskott 
 
 
 30 g 
 
 
 30 g 
 
 
 Rödvinsvinäger 
 
 
 0,5 msk 
 
 
 0,5 msk 
 
 
 Raps eller olivolja 
 
 
 2 msk 
 
 
 2 msk 
 
 
 Salt 
 
 
 1 nypa 
 
 
 1 nypa 
 
 
 Malen peppar 
 
 
 1 nypa 
 
 
 1 nypa 
 
 
 Messmörssås 
 
 
 
 
 Messmör 
 
 
 2 msk 
 
 
 2 msk 
 
 
 Grekisk yoghurt 
 
 
 2 dl 
 
 
 2 dl 
 
 
 Vitlöksklyfta, finhackad 
 
 
 1 st 
 
 
 1 st 
 
 
 Hackad gräslök 
 
 
 2 msk 
 
 
 2 msk 
 
 
 Tillbehör 
 
 
 
 
 Citron 
 
 
 1 st 
 
 
 1 st 
 
 
 Honung 
 
 
 1 tsk 
 
 
 1 tsk 
 
 
 Ärtskott 
 
 
 Gör så här
 1.
 
 
 
 
 2.
 
 
 
 Skär laxen i fyra bitar. Pensla med olja, salta och peppra. Grilla bitarna i grillpanna eller i grillen på båda sidor, tills de är genom stekt.
 3.
 
 
 
 Rör ihop alla ingredienser till såsen.
 4.
 
 
 
 Pensla citronbitarna med lite honung och grilla bitarna och servera till. Lägg upp laxen och citronen på tallrikar. Servera med potatissalladen och messmörsåsen.
 5.
 
 
 
 Toppa med ärtskott.
Klart!
 Rekommenderade produkter: