Messmörssnäckor

1
2
3
4
5
15 röster

Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

INGREDIENSER:
  • 5 dl mjölk
  • 150 gram rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 50 gram jäst
  • 1 1/2 tsk kardemumma, stött
  • 2 krm salt
  • 14 dl vetemjöl

  • Fyllning:
  • 450 gram messmör original
  • 125 gram smör, mjukt
  • 4 msk strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 75 gram hackad choklad
  • finrivet skal av en apelsin

  • Till pensling:
  • 1 st ägg
  • 4 msk pärlsocker
GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 210 grader.

2. Blanda alla ingredienser i en bakmaskin med krok eller för hand, spara lite mjöl till utbakningen.

3. Arbeta degen 5–8 min i maskin, eller dubbla tiden om den arbetas för hand, tills den ser spänstig och glansig ut.

4. Låt degen vila övertäckt i bunken ca 30 min.

5. Dela degen i två, kalva ut till två rektanglar ½ cm tjocka. Bre på smör, bre på messmör, strö över strösocker och vaniljsocker.

6. Riv apelsinskal över hacka chokladen och strö över.

7. Rulla ihop på längden, skär upp varje rulle i 12 bitar.

8. Lägg snäckorna med snittytan uppåt i bullpapper. Sätt på en plåt eller i muffinsplåtar.

9. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

10. Pensla med uppvispad ägg, strö på pärlsocker.

11. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-8 minuter, låt bullarna svalna på galler under bakduk.