Fjällbrynt logo
  • Start
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
    • Vår historia
    • Nyheter
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Frågor och svar
Navigation
Fjällbrynt ∕ Recept ∕ Minisemlor med en twist av Messmör

Minisemlor med en twist av Messmör

1
2
3
4
5
19 röster
Skriv utSkriv ut recept

Fjäderlätta och luftiga semlor, fyllda med hemgjord mandelmassa och fluffig grädde med en twist av Messmör som ger en härlig kolasmak!  Själva semlorna bakas av Petit choux–smet och är extra snabba att göra eftersom smeten inte behöver jäsa.

Receptet är framtaget av Caroline i köket

  • MÄNGD:
    20 Portioner
GÖR SÅ HÄR:

Petit–choux:

  • Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp smör och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet under kraftig vispning.
  • Ta från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning tills degen är blank. Enklast är med en träslev eftersom degen fastnar i en visp. Blanda i kardemumman.
  • Spritsa (eller klicka) ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter. Låt kallna.

Mandelmassa:

  • Skålla och skala hälften av sötmandeln.
  • Rosta all sötmandel i en torr panna. Låt kallna. Grovhacka sötmandel och bittermandel.
  • Mixa mandel, bittermandel, messmör, florsocker och äggvita. Tillsätt vattnet, lite i taget, och mixa ihop till lagom konsistens. Mandelmassan stelnar i kylen.

Vaniljgrädde:

  • Vispa grädde och vaniljpulver till mjukt skum. Tillsätt messmör och fortsätt vispa till en fast konsistens.
  • Lägg i en spritspåse och förvara i kylen.

Vid servering:

  • Klipp försiktigt av ett lock på varje Petit–choux.
  • Klicka i mandelmassa och spritsa på grädde.
  • Sätt på locket. Pudra över florsocker med en liten sil eller tesil.
  • Servera genast och njut!
INGREDIENSER:

  • Petit choux-smet
  • 75 gram smör
  • 1,8 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 st ägg
  • 0,8 tsk nystötta kardemummakärnor

  • Hemgjord mandelmassa (ca 3 dl)
  • 150 gram sötmandel
  • 1 st bittermandel
  • 4 msk Messmör original
  • 5 msk florsocker
  • 1 st äggvita
  • 1 msk vatten (cirka)

  • Kolasmakande grädde
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2,5 msk Messmör original

  • Till garnering:
  • florsocker
REKOMMENDERADE PRODUKTER:
  • Messmör Original
DELA RECEPT

Fler inspirerande recept

Kladdkaka med messmörsfrosting
Messmörssnäckor
Tryffel med messmör
Frågor och svar

Vill du veta mer? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som rör våra produkter och tillverkning.

Frågor och svar
Vi är en del av Foodmark
Rydbergs
Lohmanders
FJÄLLBRYNT SEDAN 1939
Jensens Koekken
Delikatessfabriken
Saltfabrik
Mills
Fjällbrynt
Löfströms Allé 5, 172 66 Sundbyberg
Postadress: Box 2004, 174 02 Sundbyberg
  • Våra pålägg
  • Recept
  • Om oss
  • Kontakt
  • Integritetspolicy
©2025 foodmark ab,
ALLA RÄTTIGHETER RESERVERADE