Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Viltköttbullar med messmörssås, potatismos och pressgurka

Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

1
2
3
4
5
1 röst
4 portioner

Ingredienser

Receptet gäller för 4 portioner

Viltköttbullar
Gul lök, hackad
0,5
0,5
Viltfärs
400 g
400 g
Ägg
1 st
1 st
Ströbröd
0,5 dl
0,5 dl
Vispgrädde (till viltköttbullarna)
0,5 dl
0,5 dl
Salt (till viltköttbullarna)
1 tsk
1 tsk
Malen svartpeppar
2 krm
2 krm
Krossade enbär
4 st
4 st
Potatismos:
Nykokt mjölig potatis
6 st
6 st
Mjölk
0,5 dl
0,5 dl
Smör
2 msk
2 msk
Salt
0,5 tsk
0,5 tsk
Vitpeppar
1 krm
1 krm
Messmörssås:
Messmör natur
1 msk
1 msk
Smör
1 tsk
1 tsk
Mörk köttbuljong
2 dl
2 dl
Vispgrädde
2 dl
2 dl
Vetemjöl
0,5 msk
0,5 msk
Pressgurka:
Strösocker
1 dl
1 dl
Vatten
0,5 dl
0,5 dl
Ättika
0,5 dl
0,5 dl
Gurka
0,5 st
0,5 st
Persilja
1 msk
1 msk

Gör så här

1.

Viltköttbullarna:

2.

Blanda hackad lök, viltfärs och ägg.

3.

Rör ut ströbrödet i grädden, låt stå i fem minuter och svälla.

4.

Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna. Rulla färsen till bollar. Stek köttbullarna i smör.

5.

Potatismos:

6.

Mosa potatisen med elvisp. Tillsätt mjöl, smör, salt och peppar.

7.

Messmörssås:

8.

Fräs löken i smöret. Tillsätt köttbuljongen och koka ner till hälften återstår.

9.

Tillsätt vispgrädde och messmör.

10.

Rör ut vetemjölet i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt koka upp.

11.

Pressgurka:

12.

Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills sockret löst upp sig.

13.

Skiva gurkan tunt och lägg i lagen. Hacka persiljan och lägg i.

14.

Servera köttbullarna med potatismos, messmörssås, pressgurka och rårörda lingon.

Klart!

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

Messmör Natur