Viltköttbullar med messmörssås, potatismos och pressgurka

1
2
3
4
5
4 röster

Receptet är framtaget tillsammans med kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

INGREDIENSER:
  • 1/2 gul lök, hackad
  • 400 gram viltfärs
  • 1 st ägg
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl vispgrädde (till viltköttbullarna)
  • 1 tsk salt (till viltköttbullarna)
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 4 st krossade enbär

  • Potatismos:
  • 6 st nykokt mjölig potatis
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

  • Messmörssås:
  • 1 tsk smör
  • 2 dl mörk köttbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk messmör natur
  • 1/2 msk vetemjöl

  • Pressgurka:
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl ättika
  • 1/2 st gurka
  • 1 msk persilja
GÖR SÅ HÄR:


Viltköttbullarna

1. Blanda hackad lök, viltfärs och ägg.

2. Rör ut ströbrödet i grädden, låt stå i fem minuter och svälla.

3. Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna. Rulla färsen till bollar. Stek köttbullarna i smör.

Potatismos

Mosa potatisen med elvisp. Tillsätt mjöl, smör, salt och peppar.

Messmörssås

1. Fräs löken i smöret. Tillsätt köttbuljongen och koka ner till hälften återstår.

2. Tillsätt vispgrädde och messmör.

3. Rör ut vetemjölet i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt koka upp.

Pressgurka

1. Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills sockret löst upp sig.

2. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen. Hacka persiljan och lägg i.

3. Servera köttbullarna med potatismos, messmörssås, pressgurka och rårörda lingon.